înapoi pe pagina principală - înscriere la newsletter Divertisment: Bancuri, Cai-putere, Femei, Tabu, SEXtaz...
 

17 februarie 2007


Tiramisu

Ingrediente pentru 6-8 persoane:
• 250 g pișcot;
• 0,25 l frișcă;
• 250 g mascarpone (poate fi înlocuit cu alte produse de cremă de brânză natur);
• 2 ouă;
• 2 cești de cafea;
• 3 linguri de rom;
• 3 linguri de zahăr pudră;
• 2 lingurițe cacao.

Preparare
Amestecăm zahărul cu gălbenișul de ouă, până ce sapătă o culoare albă uniformă, apoi adăugăm mascarpone și amestecăm bine. Acesta va fi crema de bază. Din frișcă și albușul de ouă realizăm (separat) spumă, bîtând până ce se întăresc suficient. Adăugăm prima dată frișca, apoi albușul (spuma), amestecând precaut, dar cu mișcări ferme, să nu dsitrugem spuma de ou. Turnăm cafeaua și romul într-un castron mai mic, amestecându-le. Jumătatea pișcotului înmuiăm în această zeamă și așezăm la fundul unui castron suficient de mare. Ungem stratul de pișcot cu jumătatea cremei, apoi repetăm procesul: încă un strat de pișcot, apoi restul cremei. Cantitatea de cacao va fi împrăștiată peste stratul de cremă, apoi vom așeza castronul în frigider, unde lăsăm minim 2 ore.

Varianta fără alcool:
Aromatizarea poate fi făcută fără rom, folosind diferite siropuri. În acest caz putem pofti fără probleme și copii!

Istoric
Tiramisu - cunoscut și sub denumirea "Bagatelă Toscană", a fost inventat în localitatea toscană Siena, realizată pentru prima dată cu ocazia vizitei Marelui Duce Cosimo III. de Medici. Ducele a fost încântat de desertul delicios, ducând cu el rețeta la Florența. După alte opinii, Tiramisu a fost creat în Trevisco. În Veneția a devenit prăjitura favorită a curtezanelor, care aveau nevoie de un "tonic" (Tirami-su = trage-mă, ridică-mă) pentru a-și recăpăta tonusul înaintea următoarei întâlniri amoroase. O fi așa, ori ba? Cine știe?! Rețeta originală folosea cremă de ou, acesta fiind înlocuit prin mascarpone relativ recent.


Mascarpone?
Cașul proaspăt e realizat fără fermentare. Trebuie consumat la scurt timp după preparare. Diversitatea produselor din această categorie e destul de mare, în multe țări existând mărci sau tipuri foarte populare - între acestea "boursin", "cottage cheese", "ricotta" ori "mascarpone".
Acest tip de brânză a apărut în regiunea din jurul orașului Milano, în secolele XVI - XVII. Numele său vine de la mascarpa sau mascarpia – făcut din zerul rămas la fabricarea unei brânze maturate numite stracchino.  Este deci un produs secundar la fabricarea altor tipuri de brânzeturi. Un produs foarte asemănător se fabrică la Năsal (județul Cluj).Vrei periodic o distracție în 2 minute? Te rog bifează subiectele preferate. Noi îți garantăm conținut adecvat și plăcut sub forma unor scrisori GRATUITE. Lista de opțiuni vei putea modifica oricând.

Subiecte:
Aproape incredibil
Artă culinară
Bancuri
Cai-putere
Cinema Paradiso
Cronica
Din lumea starurilor
Fascinația web-ului
Femeia
Grădina
Locuință
Mama și copilul
Necuvântătoare
Sănătate
SEXtaz (18+)
Tabu (18+)
Vacanță
Video
Știință

Abonează-te acum!