înapoi pe pagina principală - înscriere la newsletter Divertisment: Bancuri, Cai-putere, Femei, Tabu, SEXtaz...
 

27-03-2007
Floarea pasiunii

Familia: Passifloraceae
Origine: Tropi, subtropi
Aspect: Cățărătoare
Înflorire: Iunie-septembrie (+ iarna!)
Expunere: Plin soare
Udare: Abundentă
Sol: Pământ pentru flori tip B
Tratament special: Îngrășământ lichid pentru flori de cameră
Temperaură: Minim. 8 °C
Toxic: Nu
Cultivare: Dificilă
Uiliare: În medicină, ca sedaiv ușor / tratarea insomniei.Scurt istoric:

Povestea a început în 1609, când Jacomo Bosio a obținut câteva desene de la călugărul augustinian Emmanuel de Villegas. Desenele reprezentau o floare ciudată, de o frumusețe incredibilă. Bosio a prezentat Floarea pasiunii în curțile regale, totodată a realizat o interpretare cu conotație religioasă, care stă la baza legendei - legendă ce a ajutat răspândirea rapidă.

Pentru Jacomo Bosio floarea pasiunii reprezenta misterul patimilor lui Christos, pentru că includea simboluri ale crucificării. Astfel passiflora a primit și denumirea de ''la flor de las cinco llagas'' (floarea celor cinci răni).

Passiflora are 5 petale și 5 sepale - reprezentând pe cei 10 discipoli fideli, mai puțin Petru și Iuda. Corola purpurie cu 72 de filamente simbolizează coroana cu 72 de spini, cele cinci stamine reprezintă rănile lui Isus, iar cele trei stiluri ale pistilului corespund celor trei cuie.  Deși aceste interpretări nu sunt universale, în ele se regăsesc în toate culturile Europene.


Cultivare și reproducere:

Passiflora e sensibilă la temperaturi scăzute. Ca urmare doar în martie poate fi mutată în grădină ori pe balcon, având grijă ca temperatura să se păstreze între 18-21 °C. Necesită pământ bogat în humus, udare abundentă și îngrășământ lichid din 2 în 2  săptămâni. În timpul iernii va trebui adăpostit la seră sau într-o cameră luminoasă. E bine de știut că va înflori și în timpul iernii, dacă va fi udată și obține din când în când o cantitate mică de îngrășământ lichid. Spre amurg, floarea va dezvolta un miros specific foarte plăcut.

Reproducerea se poate realiza primăvara, prin semințe, butași ori marcotaj artificial. Butașii se vor planta într-un compost realizat din nisip grosier și turbă (părți egale), adăpostit la umbră, la minim 18 °C. Va trebui udat moderat și va trebui adăugat îngrășământ lichid din 2 în 2  săptămâni. Paraziți naturali cunoscuți (păianjenul roșu și păduchii verzi) pot fi combătuți cu produse specifice ce se găsesc în magazine specializate. În rest doar administrarea necorespunzătoare a cantităților de soare, apă și îngrășământ poate dăuna acestor plante.

 Vrei periodic o distracție în 2 minute? Te rog bifează subiectele preferate. Noi îți garantăm conținut adecvat și plăcut sub forma unor scrisori GRATUITE. Lista de opțiuni vei putea modifica oricând.

Subiecte:
Aproape incredibil
Artă culinară
Bancuri
Cai-putere
Cinema Paradiso
Cronica
Din lumea starurilor
Fascinația web-ului
Femeia
Grădina
Locuință
Mama și copilul
Necuvântătoare
Sănătate
SEXtaz (18+)
Tabu (18+)
Vacanță
Video
Știință

Abonează-te acum!