înapoi pe pagina principală - înscriere la newsletter Divertisment: Bancuri, Cai-putere, Femei, Tabu, SEXtaz...
 

22 mai 2007
Mansarde lux

Pe vremea revoluției "flower-power", locuința obișnuită a unui student parisian era la mansardă sau demisol. De fapt afirmația poate fi generalizată, căci chiriile ieftine în orice capitală europeană se găseau în aceste două categorii. În ultimii ani însă situația mansardelor s-a schimbat radical. După moda părăsirii capitalelor în favoarea aglomerațiilor (zonele din jurul capitalei, la distanță de maxim. 50 km) - modă ce abia a ajuns în România -, capitalele occidentale par să recucerească terenul. Din ce în ce mai mulți caută locuințe situate super-centrale în capitale. Nu e de mirare că acoperișul clădirilor centrale au ajuns în vizorul agențiilor imobiliare.


Spațiile de sub acoperișul acestor clădiri a început să se transforme în mansarde lux, iar prețul unui asemenea penthouse nu e pentru buzunarul unui student, acestea apărând mai degrabă în oferta pentru elita societății. Nici nu e de mirare! Nu doar situația favorabilă determină prețul acestor locuințe. Fiind proiectate recent, beneficiază de toate avantajele tehnologiei moderne - ceea ce nu e valabil pentru apartamentele situate la nivelele inferioare ale acelei clădiri. În plus să nu uităm priveliștea de care au parte proprietarii! La început ei au putut intra în poseseia unei suprafețe din spațiul podului la bani mărunți. Locatarii zonei centrale - mai vârstnici și mai puțin capabili din punct de vedere financiar - deseori vindeau tot spațiul podului contra sumei necesare pentru renovarea clădirii. Însă cu timpul aceste spații au devenit ținta investitorilor, iar prețul la metrul pătrat a devenit cel mai piperat tocmai sub acoperișul imobilelor.

Proiectarea penthouse-ului e oarecum dificilă. De obicei beneficiarii au doleanțe speciale. Confortul, eleganța și spațiile mari, luminoase sunt cereri obișnuite. Aproape la fel de normal e însă solicitarea unor amenajări speciale, ca o grădină sau mini parc și o piscină. Realizarea acestora necesită câteodată chiar și întărirea structurii statice al clădirii - iar în cazul unui imobil de 4-7 etaje acesta nu e jucărie pentru copii! În cazul proiectării spațiilor interioare, gradul de dificultate diferă în funcție de gradul de înclinație al acoperișului. Înclinația ideală e între 35-55 grade. Cu cât crește înclinația, cu atât e mai prețios spațiul de sub acoperiș.

Pe de altă parte elementul estetic poate fi iarăși obstacol. Datorită situării imobilului, proiectele trebuie să treacă prin comisiile pentru urbanizare, iar arhitectul general al capitalei, ori comisiile pentru protecția monumentelor blochează orice proiect nonconformist, care ar deranja imaginea generală al zonei. Conform regulii de bază, în cazul unei clădiri-monument, fațada clădirii nu poate suferi nici o modificare. Dacă nu e vorba de monument, ci doar zona e protejată, se admit modificări stilare, însă fără ca acesta să fie în detrimenul aspectului general. Modernismul e acceptat doar în periferiile orașelor.

Moda nu a atins încă capitala noastră, dar nu credem să întârzie prea mult. Mansarde modernizate există deja și în București, dar acestea au fost realizate mai degrabă individual. Nu va trece mult timp însă, ca pe acest segment specific să intre investitorii serioși. Vor apărea probabil două elemente specifice Bucureștiului. În zonele ultracentrale există mai puține mansarde potențiale, o bună parte căzând victimă sistematizării dictate de Ceaușescu. Apoi ar mai fi starea tehnică al imobilelor, deoarece un investitor va verifica în primul rând bulinele roșii, care ar juca un rol important în cazul unui cutremur...

Vrei periodic o distracție în 2 minute? Te rog bifează subiectele preferate. Noi îți garantăm conținut adecvat și plăcut sub forma unor scrisori GRATUITE. Lista de opțiuni vei putea modifica oricând.

Subiecte:
Aproape incredibil
Artă culinară
Bancuri
Cai-putere
Cinema Paradiso
Cronica
Din lumea starurilor
Fascinația web-ului
Femeia
Grădina
Locuință
Mama și copilul
Necuvântătoare
Sănătate
SEXtaz (18+)
Tabu (18+)
Vacanță
Video
Știință

Abonează-te acum!