înapoi pe pagina principală - înscriere la newsletter Divertisment: Bancuri, Cai-putere, Femei, Tabu, SEXtaz...
 

2007-06-21
Copilul de 4 ani – 5 ani. Desenele copilului.

A desena la vârsta aceasta înseamnă a găsi echilibrul afectiv și, în același timp a exprima ceea ce nu știe să spună încă în cuvinte: încrederea în sine, locul părinților în viața sa, teama, bucuria, tristețea etc...

Copilul se deschide în desenele sale, acestea fiind o reală sursă de informații atât pentru părinți cât și pentru psiholog.

Pentru interpretarea desenelor nu este nevoie de multă pricepere și experiență. Trebuie să ții seama de anumite elemente, cum ar fi:

• După așezarea desenului pe foaie, vei da seama de felul în care copilul se plasează el însuși sau se simte plasat în anturajul său. Dacă desenul ocupă un colț mic pe foaie sau dacă o umple pe toată, se percepe replierea, respectiv, siguranța lui. Dacă se desenează pe el însuși pe intreaga foaie, ne putem gândi la o deschidere deosebită spre viitor și/sau spre exterior.

• Analiza grafologică se realizează atunci când ne referim mai ales la traiectoria și presiunea liniei. În funcție de caracteristicile desenului, delicat, precis, îngrijit, ușor sau, dimpotrivă, rapid, ferm, exploziv, putem vorbi despre sensibilitatea, energia și vitalitatea copilului.

• Elemente ca apa, soarele, luna, curcubeul, casa, drumurile, arborii sunt foarte expresive și se regăsesc la aproape toți copii, având semnificații asemănătoare. Dacă soarele poate fi tatăl, drumul simbolizeaza viața, cu mai multe sau mai puține capcane, apa este elementul care o reprezintă pe mama, iar casa este propriul "eu", mai mult sau mai puțin primitor și deschis spre exterior.

• În privința folosirii culorilor, putem spune că impresia mai mult sau mai puțin veselă, tonica, vie, blândă sau sumbră, care se degajă din desen este relevantă pentru dispoziția copilului.

• Desenul în care copilul își înfățișează propria sa familie este întotdeauna unul dintre cele mai semnificative. Locul pe care îl ocupă personajele, ca și înalțimea lor reflectă importanța pe care copilul le-o acordă membrilor familiei. A fost cumva uitat fratele mai mic? Tatăl este desenat mai mic decât mama? Se ating personajele? Toate acestea vor să spună ceva despre respectul copilului pentru familia sa.

Dacă vrei să afli mai mult despre ceea ce a dorit copilul să exprime, cel mai bine este să-i ceri să-și comenteze desenul, personajele, culorile, fără să-l judei sau să-l influențezi. Dacă uneori copilul va refuza să vorbească, alteori va fi greu să-l oprești și vei afla multe despre el.

Un copil căruia îi merge bine, face desene vesele, bogate și colorate. Când apar problemele, desenele lui sunt afectate și nu vor semăna cu celelalte. Poate culorile vor fi mai tari sau mai întunecate, poate desenul va fi repetitiv, iar impresia generală mai agresivă. În cazul în care copilul desenează nori negri, case cu geamuri sparte, munți înalți care acoperă peisajul și folosește culori închise în mod repetat, este cazul să consulți un psiholog. Dar dacă lipsești cumva din desenul copilului în mod repetat, sau dacă ești desenat în culori ca negru, maro, puțină atenție și afecțiune acordată lui, va garanta prezența în frumoasa lui opera.Vrei periodic o distracție în 2 minute? Te rog bifează subiectele preferate. Noi îți garantăm conținut adecvat și plăcut sub forma unor scrisori GRATUITE. Lista de opțiuni vei putea modifica oricând.

Subiecte:
Aproape incredibil
Artă culinară
Bancuri
Cai-putere
Cinema Paradiso
Cronica
Din lumea starurilor
Fascinația web-ului
Femeia
Grădina
Locuință
Mama și copilul
Necuvântătoare
Sănătate
SEXtaz (18+)
Tabu (18+)
Vacanță
Video
Știință

Abonează-te acum!