27 martie 2007
BPOC - o boală periculoasă aproape necunoscută

Se estimează că până în anul 2020, BPOC va deveni a treia cauză de mortalitate din lume. Această boală pulmonară ucide în fiecare an mai multe persoane decât cancerul de sân și cancerul pulmonar împreună, peste 250 de oameni la fiecare oră în întreaga lume.

Ce este bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC)?
Această boală constă într-un grup de boli pulmonare cronice cu evoluție pe termen lung, care determină îngreunarea respirației. Este o inflamație cronică a bronșiilor - fluxul de aer spre plămâni și din plămâni e parțial blocat, determinând la bolnavi dispnee. Cu evoluția bolii, respirația devine din ce în ce mai dificilă, îngreunând activitățile zilnice. Această boală e ireversibilă! Deși poate fi ameliorată, în momentul actual nu există tratament care să vindece afecțiunea. Datorită faptului că e o boală aproape necunoscută în rândul populației, pacientul în general se adresează medicului de familie mult prea târziu. Din păcate există riscul ca chiar și medicul de familie să fie insuficient de informat în materie de BPOC.

Simptome
• reducerea capacității de respirație;
• respirații scurte în timpul efortului fizic;
tuse cronică cu expectorație aproape zilnică;
• episoade repetate de bronșită acută.

Cauze
Factorii de risc pentru dezvoltarea BPOC includ factori controlabili (fumatul), și factori necontrolabili (genetice). Studiile susțin că aproape toți bolnavii de BPOC (mai precis între 80-90% dintre ei) au fost fumători pentru o perioada lungă de timp (aprox. 14 ani). Aproape 50% din fumătorii cronici cu vârsta peste 45 de ani fac BPOC. Se presupune că ei ar reprezenta grupul persoanelor cu o determinare genetică pentru BPOC.

radiografie pulmonara la bolnav BPOCDiagnostic
BPOC poate fi de obicei diagnosticată prin anamneză (colectarea informațiilor prin discuție cu pacientul). În caz de suspiciuni medicul specialist va efectua teste funcționale pulmonare, radiografie pulmonară și hemoleucograma.

Tratament
Pentru ameliorarea respiratiei scurtate se recomandă medicamente bronhodilatatoare și corticosteroizii, administrați de obicei cu ajutorul unor inhalatoare. Aceste medicamente încetinesc cu succes evoluția bolii, fără vindecare completă însă.
Respirația poate fi îmbunătățită și cu oxigenoterapie. Reabilitatea pulmonară combină exercițiile fizice, terapia respirației, suportul emoțional, educația și dieta specifică. Reabilitarea pulmonară este recomandată bolnavilor după efectuarea pneumectomiei subtotale sau transplantului pulmonar - intervenții chirurgicale arareori folosite în tratamentul BPOC.
Cu siguranță putem afirma că prevenirea e metoda cea mai eficientă în lupta împotriva BPOC. Cea mai eficientă metodă de prevenire a apariției și agravării BPOC este abandonarea fumatului!

Speranțe
În data de 15 martie 2007 New England Journal of Medicine1 a anunțat rezultatele studiului TORCH (Towards a Revolution in COPD Health). Studiul a demonstrat beneficiile tratamentului cu Seretide (salmeterol/fluticazonă propionat 50/500µg), în cazul pacienților diagnosticați cu BPOC. TORCH este cel mai amplu studiu de acest tip încheiat, care a urmărit 6.100 de pacienți din 42 de țări pe o perioadă de trei ani.Vrei periodic o distracție în 2 minute? Te rog bifează subiectele preferate. Noi îți garantăm conținut adecvat și plăcut sub forma unor scrisori GRATUITE. Lista de opțiuni vei putea modifica oricând.

Subiecte:
Aproape incredibil
Artă culinară
Bancuri
Cai-putere
Cinema Paradiso
Cronica
Din lumea starurilor
Fascinația web-ului
Femeia
Grădina
Locuință
Mama și copilul
Necuvântătoare
Sănătate
SEXtaz (18+)
Tabu (18+)
Vacanță
Video
Știință

Abonează-te acum!   
Director Web - unLink.ro - Adauga si site-ul tau