înapoi pe pagina principală - înscriere la newsletter Divertisment: Bancuri, Cai-putere, Femei, Tabu, SEXtaz...
 

2 aprilie 2007Restaurante ciudate în lume

Bucătăria bună garanta pe vremuri succesul pentru un restaurant. Mai târziu pentru același succes era nevoie - în afară de un marketing eficient, evident - de meniuri exotice, prin care s-a reușit atragerea clienților noi. În zilele noastre toate aceste argumente se par să fie insuficiente. Cel puțin așa vede lucrurile renumitul magazin Forbes, care a publicat un articol interesant despre cele mai ciudate restaurante din lume.

La noi nebunia ce se cheamă "gastronomia popoarelor" a început prin Kebaburile din zona Gării de Nord, și după câțva ani s-au deschis restaurante chinezești, turcești, tailandeze etc, cele de tipul "fast food" devenind într-adevăr populare. Între timp în străinătate aceste restaurante au pierdut mult din popularitate. Au apărut însă restaurantele concepționale, care încearcă să atragă clienții prin ceva foarte propriu. Poți servi masa într-un ghețar, în aer la înălțime sau chiar în întuneric complet. Se pare că turiștii nu vizitează un restaurant pentru consumarea unor specialități gastronomice. Sau cel puțin nu doar pentru atât. Ei preferă locurile cu un stil aparte, adică nu sunt tradiționaliști...

Europa
Belgia. Bruxelles conduce în privința ciudățeniilor, cu un eveniment numit Cină în Cer. Se pare că definiția cerului e destul de relativă la belgieni, însă trebuie să admitem, că ideea de a servi cina la o masă amenajată la 50 de metri deasupra orașului e absolut unică... Pentru realizarea evenimentului se folosește o macara uriașă, care poate fi plasat oriunde doerște clientul, cu condiția să existe un teren de minim 500 metri pătrați care poate fi asigurat. Și - evident - autorizațiile de rigoare, pe care tot clientul suportă... O masă poate dura jumătate dar poți participa și la un eveniment VIP de o seară întreagă - dacă te ține punga și ... vezica. Căci macaraua te va ridica cu masă pentru 22 persoane, cu personal (chelneri) cu tot. Nu uita că berile belgiene sunt poate cele mai vestite din lume, iar la acea înălțime nu poate fi amenajat o toaletă... Iar dacă scapi din mână furculița în timpul mesei, chiar nu știu ce se întâmplă? Probabil va trebui să mănânci cu mâna! Rezervările pentru 22 persoane (plus personal: chelneri, personal de siguranță etc) se fac pentru doar 8.000 euro. Un asemenea eveniment ce ține 8 ore, poate beneficia chiar și de serviciile muzicienilor!

Te mai miri că "Dinner in the Sky" a devenit cel mai atractiv program pentru turiștii care sosesc în capitala Belgiei? Că studiourile de televiziune din toată lumea fac reclamă gratuită? Pur și simplu e o idee de succes... Fi atent așadar și fă-ți rezervările din timp!

Spania. În 2002 restaurantul El Buli a fost apreciat drept cel mai bun restaurant din lume de Restaurant Magazine. Și acest titlu a obținut pe merit. Cu toate că e destul de greu accesibil... Dacă ajungi în Spania cu avionul, aterizând pe aeroportul din Costa Brava, te mai așteaptă un drum de 75 km până la Rosas. Rosas e un orășel intersectat de sistemul sofisticat al lagunelor - te simți aproape în Veneția... E un punct turistic greu de atins cu autocarul, din cauza străduțelor înguste și al podețelor păeste canale, care - la fel - sunt destinate în primul rând pietonilor. Așadar e cel mai bine dacă sosești cu mașină mică. Ajuns aici, începe aventura. Comandând un taxi, șoferul nu va fi mirat deloc, auzând de El Buli. Mai degrabă clientul, văzând că taxiul părăsește orășelul pe un drum de țară neasfaltat. Drumulețul te duce direct la El Buli, aflat la cca 7 km de la marginea orășelului. Intrând în El Buli, trebuie să ai portmoneul bine pregătit, căci o sticlă de vin superior ăncepe aici la 4-5 mii de euro. Oferta vinurilor se găsește chiar și pe net. Din păcate nu am găsit vinuri românești în catalog (realizat în Flash, se descarcă f. greu). Vecinii noștri au fost mai pe fază, catalogul conținând oferte din regiunea Tokajhegyalja. (Se pare că au știut ceva ungurii, când s-au luptat pentru exclusivitatea denumirii Tokaji...) Cu toate acestea, în acest restaurant nu poți intra neanunțat. Ba mai mult, rezervările se pot face cu un an înainte! Pentru tot efortul făcut vei fi despăgubit însă printr-un meniu de excepție.

Paris. Dans le Noir este este un alt restaurant ciudat, înființat în anul 2004 de Edouard de Broglie și Etienne Boisrond, ajutat de fundația pentru orbi al lui Paul Guinot. În urma succesului incredibil, ei au lărgit rețeaua, deschizând restaurante asemănătoare în Londra și Moscova. Denumirea acestor restaurante provine din ideea de bază a funcționării lor. Ciudățenia lor la fel. Ce idee ciudată o fi? Nu știu dacă ai servit vreodată masa la întuneric... Poate ai trăit pe vremea lu' prea-împușcatu' - atunci ai avut șansa, dacă s-a terminat petrolul în felinar. Spui că e neplăcut? Vezi, că părerea unora diferă! Lor le place. Și se duc într-un restaurant, unde - după comandă - sunt conduși de membrii (orbi) personalului la o masă ce se află într-o încăpere lipsită total de lumină. Se spune că în asemenea condiții plăcerile gastronomice sunt mai mari, nefiind alte circumstanțe care să-ți atragă atenția. Cică gusturile sunt intensificate de întuneric.  O fi așa. E drept, farfuriile se cam sparg, conducând la zâmbete și râsete. E voie. Nu se permite însă fumatul, folosirea lantenei sau al mobilului. Cam asta e. Iar majoritatea clienților aparține văzătorilor, doar personalul se recrutează din rândul nevăzătorilor. Ei te servesc, ei te conduc la toaletă dacă e cazul și ei sunt responsabili pentru siguranța ta. Accidente nu s-au întâmplat nici în aceste condiții ciudate...

Suedia. Jukkasjarvi e faimos datorită Hotelului său. Aranjamentul camerelor sale se schimbă anual, ceea ce ar fi greu de realizat în cazul unei structuri din beton. Însă arhitectura hotelului e concepută din... gheață! Pornind de pe aeroportul Kiruna, ajungi aici cu saniile trase de câini. Adică ai parte de plăcerile atelajului tradițional în aceste părți.

Ajungând la fața locului nu te vei mai mira că totul e din gheață. inclusiv farfuriile... care nici nu se spală, ci se topesc pur și simplu. Iar meniul conține minunății ca preparate din carnea cerbului lopătar - de exemplu.

America
Deși hamburgerul și-a început cariera la Expoziția Mondială din Chicago (1893), azi Moto a devenit preferatul turiștilor, datorită ideilor ciudate ale bucătarului șef spaniol Homaro Cantu. El prepară mâncăruri delicioase din orice - din cerneală și hârtie de exemplu. În bucătărie fripturile se realizează cu ajutorul tehnologiei laser de ultimă generație,în timp record. Iar comunicația se face tot prin tehnologie modernă, ca clientul să fie servit cât mai repede.
E drept, în urmă cu 20-30 de ani, nici chiar un restaurant deosebit nu era suficient pentru atragerea turiștilor. Orașul era considerat al treilea - după Los Angeles și San Francisco - conducând statisticile criminalității. Acum însă lucrurile s-au schimbat, rata criminalității a scăzut la nici un sfert față de acum 3 decenii, Chicago devenind un oraș al teatrelor, nivelul cultural al localnicilor depășind ferm media americană. Cu toate acestea, noi te sfătuim, să fii cu ochi'n patru!

Dacă tot ești în State, ce te oprește să vizitezi și restaurantul WD-50? Faptul că e în Manhattan? Și ce dacă?! Noi credem că merită să încerci o cină cu 9 feluri pentru doar 105 dulăi! Iar dacă tot ai poposit în New York, te mai așteaptă o ciudățenie: Ninja.

Restul lumii?
Pare interesant ideea unui restaurant în care zilnic se schimbă personalul. Inclusiv bucătarul șef. Așa se întâmplă în restaurantul Annalkshmi din orașul Chennai (India). O fi patrunul super sever? Nici vorbă! Aici practic nu există angajați, personalul recrutându-se din lista benevolilor, iar încasările fiind oferit unor organizații non-profit. Cum o fi mâncarea? E, asta chiar nu știm. Nu uita că Forbes a realizat lista celor mai ciudate restaurante, nu al celor mai bune!!!Vrei periodic o distracție în 2 minute? Te rog bifează subiectele preferate. Noi îți garantăm conținut adecvat și plăcut sub forma unor scrisori GRATUITE. Lista de opțiuni vei putea modifica oricând.

Subiecte:
Aproape incredibil
Artă culinară
Bancuri
Cai-putere
Cinema Paradiso
Cronica
Din lumea starurilor
Fascinația web-ului
Femeia
Grădina
Locuință
Mama și copilul
Necuvântătoare
Sănătate
SEXtaz (18+)
Tabu (18+)
Vacanță
Video
Știință

Abonează-te acum!