Se fură! Dar ce anume?!

 

0000-00-00

Se fură! Dar ce anume?!

Principiul care stă la baza centralelor eoliene a fost decoperit și folosit cu succes încă din antichitate, prima moară de vânt fiind consemnată încă din secolul al II-lea î.Hr., în Persia. Peste patru secole, morile de vânt au ajuns în Imperiul Roman, iar în 1274 a apărut prima atestare istorică a unei mori de vânt din Olanda. În 1888, americanul Charles F. Brush a construit în Cleveland (Ohio), prototipul turbinei eoliene, care producea direct energie electrică.

Fiind o sursă de energie regenerabilă, nu e de mirare că producția energiei eoliene a cresut și crește drastic. Au fost atrași de această ramură a energeticii investitorii mici și mari deoparte. Germania - liderul mondial în domeniu - bate record după record. Cea mai mare turbină eoliană în funcțiune este situată lângă Magdeburg, și are o putere de 4,5 MW. Dimensiunile construcției sunt la fel de impresionante. O paletă are 52 de metri lungime, iar înalțimea turnului este de peste 120 de metri.Este mai ciudat un alt record nemțesc, de data aceasta de natură total diferită. Doi investitori se judecă în fața Tribunalului din Lepizig pentru dreptul de utilizare a ... puterii vântului! Reclamantul, proprietarul unui parc eolian din Delitzsch, reclamă furtul intensității vântului de un nou parc eolian, construit de pârât în apropierea propriului proiect energetic. Realizarea noului proiect ar diminua producția de energie electrică cu aproximativ 15 procente - a afirmat avocatul părții "vătămate", Martin Maslaton.

Fapta reclamată nu este prevazută în Codul Penal, ca atare justiția Germană se confruntă cu interpretarea paragrafelor cât și analiza prevederilor locale. Căci legile care guvernează sectorul construcțiilor, variază de la o regiune la alta. În Schleswig-Holstein de exemplu, distanța minimă prescrisă dintre două mori e de cinci ori lungimea rotorului, iar în landul Renania de Nord-Westfalia de opt ori lungimea rotorului. Acest proces însă va crea cu siguranță precedent, urmând ca următorul pas să fie făcut de parlamentari, prin rectificarea legislației. Să existe oare în viitor un monopol de vânt? Ori acest fenomen meteo va rămâne în continuare un bun de uz general? Se va decide probabil în Leipzig...

(Dacă-mi spui că se fură în România, nu te contrazic. Ba mai mult, sunt convins, că se fură și în altă parte, chiar și în Germania. Dar să fure cineva vântul, asta n-aș fi crezut! Se pare că nemții sunt mai șmecheri ca noi!)


Acest newsletter a fost expediat persoanelor,
care s-au abonat la categoria
APROAPE INCREDIBIL.
Dacă te interesează subiectul,
poți solicita aceste scrisori.
Abonamentul e gratuit.
Vrei periodic o distracție în 2 minute? Te rog bifează subiectele preferate. Noi îți garantăm conținut adecvat și plăcut sub forma unor scrisori GRATUITE. Lista de opțiuni vei putea modifica oricând.

Subiecte:
Aproape incredibil
Artă culinară
Bancuri
Cai-putere
Cinema Paradiso
Cronica
Din lumea starurilor
Fascinația web-ului
Femeia
Grădina
Locuință
Mama și copilul
Necuvântătoare
Sănătate
SEXtaz (18+)
Tabu (18+)
Vacanță
Video
Știință

Abonează-te acum!
Scrisori Pierdute
Acest mesaj nu este SPAM. Conține datele noastre de identificare și instrucțiuni de dezabonare. Ți-a fost trimis din următoarele motive: te-ai abonat la această scrisoare / adresa ta a fost selectată dintr-o bază publică / adresa ta a fost făcută publică prin afișări cu caracter publicitar / ai fost recomandat de un prieten. Ne cerem scuze dacă mesajul ajunge la tine dintr-o eroare sau dacă acest e-mail nu-ți aduce informații utile.
Dacă nu ești abonat și dorești să primești în continuare scrisori gratuite din cele 19 categorii oferite de redacția Scrisori Pierdute, te poți abona aici:    www.scrisoripierdute.ro. În caz că ești abonat și nu mai dorești aceste scrisori, dezabonarea sau modificarea poți efectua aici:    www.scrisoripierdute.ro.
   

Director Web Romania - LinkWeb.ro


Romanian Top66 Sanatate - Medicina Director WEB PHG, Indexul site-urilor romanesti ClickLink.ro Director Web - unLink.ro - Adauga si site-ul tau Top  IPN  Romania
Total Top
Director web